Kρίση και τροφικές επιλογές
Οικονομική κρίση και τροφικές επιλογές: Κρίση και στο θρεπτικό επίπεδο του πιάτου μας;
Σύμφωνα με Δεδομένα από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το παρόν προφίλ της διατροφικής κατανάλωσης στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μία έντονη τάση για κατανάλωση φαγητού έξω και όχι στο σπίτι, από ιδιαίτερη προτίμηση των ατόμων να επιλέγουν τροφές εύγευστες και βολικές, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές φαίνεται να ενδιαφέρονται για το εάν τα τρόφιμα που επιλέγουν είναι ασφαλή και υγιεινά.
Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι κατά πόσο η παρούσα οικονομική μας κατάσταση δύναται να επηρεάσει τις επιλογές μας ως καταναλωτές και ως εκ τούτου, τις διαιτητικές μας συνήθειες. Αναμφίβολα, η οικονομική κατάσταση του ατόμου, αλλά και η τιμή ενός τροφίμου αποτελούν βασικό παράγοντα προτίμησης και αγοράς ή μη του τελευταίου. Ο εν λόγω παράγοντας, μάλιστα, στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε πια, ενδέχεται να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με άλλους γνωστούς και σημαντικούς, όπως τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, η γεύση, η πληροφόρηση.
Τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά ακόμα και τα αυγά αποτελούν υγιεινές και θεμιτές τροφικές επιλογές.
Εν μέσω κρίσης, συχνά τα άτομα στρέφονται σε επιλογές φθηνότερες και πολλές φορές συμβαίνει να προτιμάται η ποσότητα εις βάρος της ποιότητας. Παράλληλα, φθηνότερες τροφικές επιλογές είναι συνήθως ανθυγιεινότερες, καθώς συχνά πρόκειται για τρόφιμα που περιλαμβάνουν απλά σάκχαρα, επεξεργασμένα λίπη, καρκινογόνες ουσίες και, φυσικά, έχουν υψηλότερο θερμιδικό φορτίο ανά γραμμάριο. Για παράδειγμα, είναι πιθανότερο σήμερα ο καταναλωτής να στραφεί σ’ ένα hamburger με ένα ή δύο ευρώ, από τη στιγμή που για να αγοράσει μία σαλάτα θα χρειαστεί περίπου τέσσερα. Επίσης, ενδέχεται κάποιος να προτιμήσει ένα χειρότερης ποιότητας κρέας ή να αποφύγει να καταναλώσει ψάρι. Το βράδυ θα προτιμήσει να παραγγείλει πίτσα αφού η πιτσαρία της γειτονιάς έχει διαφημίσει νέες, χαμηλότερες τιμές και προσφέρει στις δύο πίτσες τη μία δώρο καθώς και αναψυκτικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τέτοιου τύπου τρόφιμα διατίθενται στην αγορά σε χαμηλότερες τιμές, με βελτιωμένη εμφάνιση και γεύση και διαφημίζονται ενεργά.
Τα παραπάνω σκιαγραφούν, όμως, ένα μέρος μόνο της ελληνικής πραγματικότητας. Αν το καλοσκεφτούμε, στην Ελλάδα το να ακολουθεί κανείς μία υγιεινή διατροφή και συνάμα οικονομικά βιώσιμη δεν είναι και τόσο δύσκολο εγχείρημα. Η υγιεινή διατροφή, η διατροφή Μεσογειακού τύπου δηλαδή, δεν είναι τόσο ακριβή στην Ελλάδα όσο είναι σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά ακόμα και τα αυγά αποτελούν υγιεινές και θεμιτές τροφικές επιλογές. Μία εβδομαδιαία επίσκεψη στη λαϊκή και ένας καλός προγραμματισμός οδηγούν σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων από αυτή που νομίζουμε ότι έχουμε όταν αγοράζουμε ένα τρόφιμο που εκείνη τη στιγμή βλέπουμε ότι είναι πιο φθηνό από κάποιο άλλο.
Η κρίση μπορεί να επιτίθεται στο πορτοφόλι μας, όμως μπορεί να μην επιτίθεται στην ποιότητα της διατροφής μας. Στην Ελλάδα, οι φθηνές επιλογές δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινές και σίγουρα εξαρτάται από εμάς το αν θα τις αναζητήσουμε και θα τις επιλέξουμε ή όχι.