1. Πεινάσω
Αλήθεια: Όταν πεινάμε πολύ νομίζουμε ότι «καίμε λίπος», αλλά στην ουσία ως καύσιμο χρησιμοποιούμε τη μυϊκή μας μάζα. Αυτό, σε συνδυασμό με μία αρκετά μικρή ποσότητα φαγητού, οδηγεί στο να κουραστούμε οργανικά και ψυχολογικά και τελικά, συχνά, οδηγούμαστε στο να φάμε ανεξέλεγκτα. Στην πραγματικότητα, η ασφαλής και μακροχρόνια ρύθμιση του σωματικού βάρους εδράζει στη φυσιολογική ρύθμιση της όρεξης. Με άλλα λόγια, σήμερα ξέρουμε ότι μπορούμε να μάθουμε να τρώμε όταν πεινάμε κανονικά (δηλαδή ούτε πολύ λίγο, ούτε πάρα πολύ) και να σταματάμε το φαγητό όταν είμαστε απλά καλά, χωρίς να πεινάμε, αλλά και χωρίς να συνεχίζουμε, επειδή απλά το στομάχι μας το «αντέχει».
2. Να τρώω μέχρι τις 8 το βράδυ
Αλήθεια: Η άποψη ότι το βραδινό φαγητό παχαίνει είναι γενικευμένη και μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις και κουραστικές για το άτομο διαιτητικές πρακτικές. Ένας ρυθμός γευμάτων ανά 3-4 ώρες, λογικά θα οδηγήσει σε ένα βραδινό γεύμα ακόμα και μετά τις 8-9 το βράδυ και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Αυτό που θα πρέπει σίγουρα να προσέξουμε όμως (γιατί εκεί υπάρχει πρόβλημα) είναι να μην πεινάμε πάρα πολύ, να ελέγξουμε την ποσότητα, καθώς και το γεύμα που θα επιλέξουμε να μην είναι «βαρύ», όπως άλλωστε καλό είναι να συμβαίνει με όλα τα γεύματα της ημέρας, ανεξαρτήτως ώρας. Αν το σημερινό σας πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο βραδινό ή και μεσημεριανό γεύμα, το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ώρα, όσο η έλλειψη ενός ομαλού ρυθμού γευμάτων και ενδεχομένως μίας ισορροπημένης ποιότητας και ποσότητας.
3. Να τρώω μόνο συγκεκριμένες τροφές (π.χ. μόνο πρωτεΐνη και καθόλου υδατάνθρακες ή λίπος)
Αλήθεια: Η αλήθεια είναι ότι η πρωτεΐνη μας χορταίνει περισσότερο από τους υδατάνθρακες. Αποκλείοντας όμως τους υδατάνθρακες από τη διατροφής μας, αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε σε ευερεθιστότητα, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης και φυσικά σε μία μεγάλη ανάγκη να καταναλώσουμε… υδατάνθρακες. Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από τη γεύση τους, αλλά και στην (πρόσκαιρη) ευφορία που προκαλούν, και άρα σε μεγαλύτερη κατανάλωση και απορύθμιση του σωματικού βάρους. Ο οργανισμός μας είναι φτιαγμένος να διαχειρίζεται τα θρεπτικά συστατικά συνδυαστικά. Έτσι, όχι μόνο δεν αντενδείκνυται ο συνδυασμός της πρωτεΐνης με τους υδατάνθρακες (προερχόμενοι τόσο από αμυλούχες τροφές, όσο και από φρούτα και λαχανικά), αλλά ίσως επιβάλλεται.
4. Έχω χαμηλό μεταβολισμό
Αλήθεια: Ο βασικός μας μεταβολισμός είναι απλά ένα οργανικό χαρακτηριστικό. Και ένας χαμηλός μεταβολισμός δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα ή εμπόδιο. Αποτελεί μία πληροφορία που απλά μας γνωστοποιεί ότι μπορούμε να χορτάσουμε και να είμαστε ευχαριστημένοι με μικρότερη ποσότητα φαγητού, απ’ ό,τι άλλοι οργανισμοί με υψηλότερες βασικές καύσεις. Από την άλλη, υπάρχει πάντα το περιθώριο να βελτιώσουμε τις καύσεις μας, π.χ. μέσα από τα συχνά γεύματα και τη φυσική δραστηριότητα, καθιστώντας τον οργανισμό μας πιο δεκτικό στην αποδόμηση του σωματικού λίπους. Τα συνολικά βήματα που κάνουμε μέσα στη μέρα (π.χ. περίπου 30-΄60’ περπάτημα ή/και σκαλιά καθημερινά) συμβάλλουν σημαντικότατα στην αύξηση του μεταβολισμού